Bareldonkkapel

Bezienswaardigheid, Erfgoed

De Bareldonkkapel is gelegen op een zandduin of donk, nabij het Donkmeer. Het is een devotiekapel, met bijhorende beeweg. 

Historie

De Bareldonkkapel is gelegen op een zandduin of donk, nabij het Donkmeer. Het is een devotiekapel, met bijhorende beeweg. 

Ook genaamd kapel van OLV van 7 Weeën. Schuin ingeplant bovenop de zandheuvel gekend als de Kapelleberg. In het bos achter de kapel ligt de bijhorende ommegang en Calvarieberg opgericht in 1935.

Het is een devotiekapel voorheen toegewijd aan OLV ter Groender Straete, vermoedelijk verwijzend naar de ligging aan de Groene straat, die Berlare via Bareldonk verbond met Overmere. De kapel lag binnen de heerlijkheid Bareldonk en zou minstens teruggaan tot begin 14de eeuw. Er werden oude vloertegels gevonden in gebakken en geglazuurd aardewerk met typische Vlaamse motieven. Ook de grafkuilen met menselijke skeletresten die bij dezelfde werken onder het koor werden aangetroffen, dragen bij tot de hypothese dat de aanvankelijke kapel mogelijk werd opgericht door plaatselijke heren, die de heerlijkheid van Bareldonk in hun bezit hadden.

In 1585 werd er melding gemaakt van vernielingen tijdens de godsdiensttroebelen. Na restauratie werd de kapel toegewijd aan OLV van 7 Weeën en werd een ommegang opgericht met houten kapelletjes, opgehangen aan de muren van de kapel.

Tussen 1771 en 1774, toen de heerlijkheid van Berlare en het kleinere Bareldonk (deels) in handen waren van de familie vanden Meersche, werd de kapel verbouwd in rococostijl. De voorgevel werd aangepast, vensteropeningen gewijzigd, een nieuw klokkentorentje werd geplaatst, het interieur kreeg een stucplafond en tegen de zuidkant van het koor werd een kleine sacristie aangebouwd. Eind 19de eeuw werd de kapel binnenin in neogotische stijl aangepast onder meer door beschildering, nieuw meubilair, plaatsing van neogotische glasramen. Zo verdwenen helaas de 19de-eeuwse neogotische muurschilderingen. 
 

Openingsuren

De kapel is dagelijks van 9 tot 17 uur geopend en gratis te bezichtigen langs de zijdeur (kant Donklaan).
Dit gebeurt door de pastoor op rust die naast het schooltje woont op de Donklaan en uitkijkt op de kapel en alles in de gaten houdt.
Voor meer info, contacteer zittende Pastoor Maarten Pijnacker.  

Beeweg

Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. In 1935 werd een monumentale calvarieberg met beeldhouwwerk van de kunstenaar Aloïs De Beule opgericht. In 1937 werd het geheel uitgebreid met een geboortegrot waarvan de beelden afkomstig zijn uit het atelier van dezelfde kunstenaar. Er is ook een altaar aanwezig gemaakt door beeldhouwer Vic Temmerman.

Copyright foto's: Andre De Thaey en Bert Van der Linden