Speelstraten

Met kinderen

Steppen of fietsen in het midden van de straat, krijttekeningen maken, wedstrijdje lopen van huis naar huis en misschien zelfs een straatpicknick? Het zijn stuk voor stuk taferelen die je doen denken aan zomervakantie. Maar verkeer kan een grote zorg zijn voor ouders die willen dat hun kinderen veilig buiten kunnen spelen. De oplossing? Speelstraten! Een speelstraat is een fantastische manier om kinderen en volwassenen de kans te geven om veilig en ongestoord buiten te spelen en te genieten van de buurt.

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een buurtinitiatief waarbij een straat op bepaalde dagen en uren wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hierdoor kunnen kinderen veilig en ongehinderd op straat spelen. Ook volwassenen kunnen van deze gelegenheid gebruik maken om elkaar beter te leren kennen en de buurt een extra boost te geven.

Tijdens de speelstraaturen gelden er strikte regels om de veiligheid te waarborgen:

  • Geen gemotoriseerd verkeer: een speelstraat wordt voor een specifieke periode, op vooraf bepaalde dagen en uren, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voertuigen van hulpdiensten hebben altijd toegang.
  • Stapvoets rijden: enkel bewoners en garagehouders mogen met hun voertuig de speelstraat in, en zij moeten stapvoets en dubbel voorzichtig rijden.
  • Speelzone: de hele breedte van de weg is gereserveerd voor spelende kinderen, die hierdoor ongestoord en veilig kunnen spelen.

Waaraan moet een speelstraat voldoen?

Om een speelstraat in Berlare te organiseren, zijn er enkele criteria waaraan voldaan moet worden.

De kandidaat-speelstraat:

  • heeft een maximumsnelheid van 50km/uur;
  • ligt in een buurt met overheersend woonkarakter;
  • heeft geen doorgaand verkeer;
  • heeft geen doorgaand openbaar vervoer.

Aanvragen van een speelstraat

Wil je van jouw straat een speelstraat maken? Voor de zomer van 2024 is de aanvraagperiode voorbij. Vanaf het voorjaar van 2025 kan je een speelstraat aanvragen voor volgende zomer. Houd beleefberlare in de gaten voor meer informatie over het aanvraagproces en de exacte data.

Je kan inschrijven voor een periode van één of max. twee weken. Twee speelstraatperiodes aanvragen, kan enkel indien beide data voldoende gespreid zijn.

Alle voorwaarden en extra informatie kan je in dit reglement vinden.  Alle aanvragen worden behandeld door de Technische Commissie Verkeer en hun advies is bindend.

 

Met speelstraten maken we van Berlare een nog leukere en veiligere plek voor onze kinderen om te spelen en voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. Laat je inspireren en organiseer ook een speelstraat in jouw buurt!