Kasteelpark wandelroute

Wandelen

De wandelroute start in het kasteelpark te Berlare voor een gevarieerde trip door de Scheldenatuur. Het ene moment sta je duidelijk onder Scheldeniveau, en even later maak je een stevige klim door de duinen die de rivier eeuwen geleden in de bocht van Berlare deed ontstaan.

De route kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

! Opgelet ! De restauratiewerken aan de kasteelgebouwen zijn eind mei van start gegaan. De werfzone is daarbij volledig afgesloten, maar het park blijft te allen tijde toegankelijk voor wandelaars.

Meer info

In het hart van Berlare, vlakbij de kerk en wandelknooppunt 23, ligt een fraai kasteeldomein met een grote landschapstuin, een bos en waterpartijen. Een deel van het park is aangelegd bovenop de rivierduinen die hier meer dan tienduizend jaar geleden door de Schelde werden achtergelaten, wat meteen ook het grillige reliëf verklaart. Het kasteel zelf is niet te bezoeken. De wandelroute leidt je verder naar natuurgebied ’t Stampkot, die tot hetzelfde rivierduinencomplex behoort en langs het natuurgebied Paardebroek en Paardeweide. De Paardeweide werd in 2013 ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied en werkte zich de voorbije jaren op tot een ware natuurparel langs de Schelde. Verder ontdek je ook nog het gebied Hoge Berg waar de zandduinen voor een groot deel werden bebost met eikenbomen, kom je langs één van de kleinste musea van Vlaanderen ‘het Riekend Rustpunt’, met een permanente tentoonstelling over de beer- en mesthandel van de 17de tot begin 20ste eeuw en vervolledig je jouw tocht met een bezoek aan Berlare Broek, een oude bedding waar in de 17de eeuw turf werd ontgonnen.