Langs Paardebroek en Paardeweide wandelroute

Wandelen

Het weidse landschap van de Paardeweide nodigt uit om te vertragen, om één te worden met de natuur.  Vanop het jaagpad zie je één van de gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan. De natte Scheldenatuur is een echt vogelparadijs.

De route kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info

De wetlands van de Paardeweide, een deel van natuurgebied de Scheldebroeken en één van de gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan, wordt beheerd door natuurvereniging vzw Durme. Vroeger was dit een poldergebied met veeweiden en akkers. Nu vormt het een wisselend landschap van natte weilanden, riet, open water en een elzenbroekbos. Het is hier een waar paradijs voor watervogels, vissen, amfibieën en planten. Dit prachtig stukje natuur wordt ook wel ‘het Zwin van Berlare’ genoemd. 

Ook het aanpalende Paardebroek, uitgebreid te bewonderen van op de Scheldedijk tussen knooppunt 55 en 53, werd omgevormd tot een wetland, een vochtig grasland met laantjes dotterbloemen, weide- en zangvogels en typische hooilandvlinders met namen die de verbeelding prikkelen.

Aan het sluis aan de Scheldeoever ligt het Riekend Rustpunt, het kleinste museum van Vlaanderen. Een permanente tentoonstelling vertelt je in geuren en kleuren over de handel waar Berlare vroeger voor gekend was: die in mest.