Dendermonde fietsroute

Fietsen

Tussen Schelde en Dender ligt een prachtige brok natuur waar het water altijd dichtbij is. Op deze route fiets je langs sluizen en bruggen, natte weilanden en stemmige dorpjes, en strek je de kuiten op een terrasje aan het Donkmeer. Kers op de taart: de overtocht met het veer bij Appels!

De route kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info

Dendermonde, de vertrekplaats voor deze fietstocht en de stad waar de Dender uitmondt in de Schelde, ademt volop geschiedenis. Zowel het Sint-Alexiusbegijnhof met zijn 61 huisjes, het belfort als de reuzenommegang Katuit zijn door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De belforttoren kun je ook beklimmen, om er een boeiend stukje geschiedenis te ontdekken en te genieten van het uitzicht.

Via de Schelde fiets je stroomopwaarts langs de Sint-Onolfsdijk, in de volksmond de Kolen- of Notendijk. Die eerste benaming verwijst naar de periode na WOI, toen in de omliggende polders kolen werden gekweekt. Notendijk slaat dan weer op de honderden notelaars die destijds op de dijk groeiden. De noten werden met behulp van lange ladders geplukt en als ‘pickels’ of pekelnoten naar Groot-Brittannië verscheept.

De tijsluis op de plek waar Dender en Schelde samenvloeien dateert uit 1978 en regelt het debiet van de Dender. Gebouwd om te vermijden dat het Scheldewater bij hoogtij in de Dender vloeit, beschermt ze de omliggende gebieden voor overstromingen. De Dender zelf is een typische regenrivier: bij zware regen kan het waterpeil snel stijgen. Verschillende sluizen houden het waterpeil onder controle, zoals even verderop tussen Mespelare en Denderbelle.

Eens Dendermonde uit, bol je bijna 5 km lang door de vallei van de Dender, een gevarieerd rivierenlandschap met vochtige meersen, rietvelden en stukjes bos. De oude Dendermeanders omzoomd door knotwilgen en de talrijke grachten en poelen maken het gebied geliefd terrein voor waterminnende planten, vogels en insecten. Bij hoge waterstanden doen de weiden rond de oude Dendermeanders dienst als potpolder.

Langs Schoonaarde Brug, waar in oktober 1914 zwaar strijd werd geleverd tegen de oprukkende Duitsers, kom je aan te Berlare.
In Berlare fiets je langs natuurgebied Paardeweide, recreatiedomein Nieuwdonk, het Donkmeer, de gratiebossen en Berlare Broek. Stuk voor stuk natuurlijke parels en een lust voor het oog!

Een drietal kilometer voorbij het Donkmeer kom je aan het veer Berlare-Appels, een van de 12 voet- en fietsveren die zo typisch zijn voor Scheldeland. Het zou al dateren uit midden 13de eeuw en geldt meteen ook als het oudste. De boot vaart om het halfuur uit; behalve om 12u30, want dan gaat de veerman lunchen. Mooi picknickplekje!

De fietstocht leidt ons opnieuw naar Dendermonde langs de ‘Oude Dender’. In 1976 werd een deel van het Dendertracé rechtgetrokken voor de scheepvaart. Daardoor kwam de monding van de rivier in de Schelde buiten het centrum van Dendermonde te liggen. Sindsdien vormt de ‘Oude Dender’ een idyllische waterpartij die de groene rand verbindt met het hart van de stad. Het is er ontspannen wandelen langs de standbeelden langs de oevers. Vanop het water genieten kan ook, met een gehuurde kajak of pedalo.