In het wiel van Fred De Bruyne - fietsroute

Fietsen

Fietstocht langs de mooiste Berlaarse plekjes, waaronder enkele belangrijke uit het leven van Fred De Bruyne. Kasseistroken of onverharde paadjes vind je niet in het parcours, dus de tocht is prima geschikt voor het hele gezin!

De route kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info

Alfred ‘Fred’ De Bruyne wordt op 21 oktober 1930 geboren in een klein huisje te Berlare-Dorp, “op den Briel” zoals de Berlarenaren zeggen. 

De droom op een wielercarrière groeit als Fred De Bruyne, met een oude fiets van zijn moeder, steeds als eerste arriveert aan de vakschoolpoort te Dendermonde. Dit na een snelheidswedstrijdje met zijn vrienden, waarbij deze laatsten meermaals hijgend en bezweet arriveren omdat ze Fred hebben willen bijhouden. Zijn vrienden weten wel waar Freds talenten liggen en sporen hem aan om zijn kans te wagen bij lokale wielerwedstrijden.

Echter, Freds vader is moeilijker te overtuigen, maar... de wielermicrobe heeft gebeten en ook Fred’s vader kan deze roep van het lot niet lang tegenhouden.

Aan zijn eerste ‘koers’ neemt Fred De Bruyne deel op een oude fiets van zijn vader waarop hij een geleend koerszadel van de postbode monteert, samen met een verroest stuurstang gekregen van Lucien Buysse, Belgisch beroepswielrenner van 1913 tot 1933 en ver familielid.

In 1952 komt de wielerloopbaan van Fred De Bruyne pas echt goed op gang met 8 ritwinsten en de overstap naar ‘de onafhankelijken’. Na een ritwinst in de Ronde van Vlaanderen op 11 juni 1953, mag Fred zich profwielrenner noemen. 

Annex 1954 wint hij 3 etappes in de Tour de France en in het voorjaar van 1956 wint Fred De Bruyne zijn eerste grote wedstrijd: Parijs-Nice. Amper enkele dagen later behaalt hij ook de overwinning in Milaan-San Remo. 

Nadien wint hij nog tientallen andere grote wedstrijden zoals Sassari-Cagliari, Luik-Bastenaken–Luik (3 x), Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, de Ronde van Vlaanderen, Parijs–Nice (2 x), zes etappes in de Ronde van Frankrijk en een onoverzichtelijk aantal criteriums, Zesdaagsen, eendagskoersen en etappewedstrijden. Daarnaast behaalt hij ook tal van podiumplaatsen in Milaan-Turijn, de Ronde van Lombardije, de Ronde van Limburg, de Ronde van Vlaanderen e.a. 

Fred De Bruyne bleef jarenlang ondergewaardeerd in eigen gemeente. Intussen is er in het Kerkveld een straat naar Fred genoemd en ook de wielerwedstrijd op de woensdag van de kermis staat in het teken van deze bijzondere man en wielrenner.

In samenwerking met de Fred De Bruyne-vrienden.