Beeldentuin Vic Temmerman

Boerenkrijgpark Overmere
Expo, Bezienswaardigheid

Vic Temmerman werd geboren in Overmere en werd restorateur en beeldhouwer. Hij was ook decennialang actief als docent vormgeving en beeldhouwkunst in binnen- en buitenland.

Carrière

Hij volgde in de periode 1942-1949 sierkunsten en aggregaat hoger onderwijs aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Daarna was hij meester-beeldhouwer in het Atelier voor beeldhouwkunst aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel. Vanaf de jaren 50 gaf hij les in Sint-Lucas Gent. In 1954 gaf hij er onderwijs voor sociale promotie. Van 1955 tot 1965 was hij er docent vormleer en vormgeving aan de departementen architectuur en beeldende kunsten en van 1955 tot 1989 was hij er ook docent beeldhouwkunst.

In 1962 was hij gastdocument aan de Kansas State University in de VS. Terug in België doceerde hij 'basic design' aan het departement architectuur van de Sint-Lucas Hogescholen. Eind jaren '60 keerde hij terug naar de Kansas State Univesity, waar hij studeerde voor een masters degree architecture. Hij werd er later professor.  

Daarna keerde hij terug naar België, waar hij professor was aan Sint-Lucas Gent-Brussel. In 1973 won hij een internationale wedstrijd voor een monument dat over de verkeerswisselaar van Zwijnaarde, maar door administratieve en budgettaire problemen werd dit uiteindelijk niet gerealiseerd. Vanaf 1975 had hij de algemene leiding binnen de Belgische organisatie 'Pro Peyresq' van de zomeruniversiteit in het Zuid-Franse Peyresq. Hij gaf er cursussen architectuur, restauratie en design. 

In 2010 verscheen een biografie van Vic Temmerman, geschreven door Willem Elias, met een voorwoord van Karel De Gucht.

Deze beeldentuin is vrij toegankelijk, Boerenkrijgpark Overmere.