IJsvogelfietsroute

Fietsen

Van de gezellige drukte van het Donkmeer naar de weidse rust van de Kalkense Meersen en daarna een duik in de zwemvijver van provinciaal domein Nieuwdonk: hoeveel variatie kun je hebben op één fietsdag? Je zou er zowaar honger en dorst van krijgen, en zelfs dat speelt langs deze veelzijdige lus alleen maar in je voordeel.

De route kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Meer info

Omringd door tavernes en terrassen is het Donkmeer al decennialang een hotspot voor dagjesmensen uit de wijde omgeving. Geen wonder, want hier (en in de buurt) valt van alles te beleven: van wandelen en fietsen tot bootje varen en zwemmen in de zomer. En paling eten natuurlijk, dé specialiteit van de lokale restaurants. Zwemmen mag niet in het meer, maar wél in het recreatiedomein Nieuwdonk wat verderop.

Verder kom je langs het dorpje Schellebelle, bekend in heel Oost-Vlaanderen van het veer: een topper op dit traject! Vooral op zomerse dagen staan er op de Scheldedijk vaak lange files met wandelaars en fietsers van en naar de Kalkense Meersen. Al in de 13de eeuw was er hier een oversteek over de Schelde om het dorp met de meersen te verbinden. Om de veerboot te roepen, volstaat een ruk aan de blauwe bel: uniek in Vlaanderen!
Tussendoor kan je een bezoekje brengen aan domein Den Blakken, dewelke dienst doet als promotietuin voor zowat alle sierteeltgewassen die in Wetteren en omgeving worden verbouwd. Je kunt er heerlijk wandelen in de mooi aangelegde thematuinen of verdwalen in het doolhof met verschillende soorten haagplanten.
Later fiets je dan over de Wetterse Passerelle, de opvallende fiets- en voetgangersbrug over de Schelde, die in 2018 het sluitstuk van een mooi staaltje stadsvernieuwing was. 

En zo kom je verder langs de gecontroleerde overstromingsgebieden Wijmeers 1 en 2, die deel uitmaken van de Kalkense Meersen, een natuurgebied van 950 hectare tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Het bestaat uit laaggelegen, vochtige graslanden, doorploegd met poelen en sloten, waar ’s winters duizenden weidevogels neerstrijken. Vanop de Scheldedijk heb je een prachtig uitzicht op het gebied.