Erfgoeddag wordt beestig!

Avontuurlijk parcours voor families
Met kinderen, Met gids, Parcours, Wateractiviteit, Fauna en Flora, Bezienswaardigheid, Erfgoed

We vertrekken aan Onthaalpoort Donkmeer om 13 uur.

Hier kom je meer te weten over het ontstaan van het Donkmeer en maak je kennis met de zeldzame vogels en vissen in en rond de oude Scheldemeander.

Hoe is het Donkmeer ontstaan en waarom is het zo bekend om zijn paling?

Je kan er ook het eendenbordspel spelen. Verplaats jullie eendje op slimme wijze over het eendenbord, doe de opdrachten waarbij jullie veel te weten komen over de geschiedenis en het ontstaan van het Donkmeer, over de eendenkooi en over de natuur rond het meer, en vang jullie eend in de vangpijp van de eendenkooi. Wie van jullie wordt de nieuwe eendenkooiker?

In de Onthaalpoort staat er een maquette opgesteld van de eendenkooi. Het is de enige gerestaureerde eendenkooi in Vlaanderen. Het is een plek waar eenden gevangen werden voor consumptie. Ze kent haar oorsprong in de 17de eeuw. 

Na de geschiedenis gaan we op pad. We nemen de overzetboot ‘De Blauwe Reiger’, richting natuurgebied en bezoeken de eendenkooi. Hier neemt vzw Durme je mee doorheen het moerasbos, voor een avontuurlijke laarzenwandeling. 23 april is tevens hét moment bij uitstek om de nesten van de aalscholvers te bewonderen. Ook broedt in dit gebied de ooievaar.

In het kooikerhuisje huist een bijzondere installatie door hedendaagse kunstenaar Sylvie Janssens. Ze onderzoekt aan de hand van tekeningen, collages, schilderijen en assemblages met natuurlijke curiosa de verbondenheid van alles wat leeft. Het ei staat centraal. De vernissage is voorzien om 16.30 uur.

De aaidierenweide is vrij te bezoeken. Er worden ook prachtige dierenverhalen voorgelezen in het kader van de VlaanderenLeestDag. 

Voor ieder wat wils dus. Artistiek, avontuurlijk, voor jong en oud.

Voor families met kinderen tussen 6 en12 jaar.

Vertrek en einde: Onthaalpoort Donkmeer

Vertrek om 13 uur

Einde voorzien om 17.15 uur

Inschrijven is verplicht.

Laarzen zeker aan te raden voor de moerastocht!

 

 

Gelijkaardig