Vredesconcert

Sinfonietta Cracovia met dirigent Dirk Brossé
Klassieke muziek

Componisten voor de vrede: Kilar, Glass en Brossé

Het Sinfonietta Cracovia Orkest presenteert aan het Belgische publiek haar hoofdconcert dat uit een mengeling van film- en concertmuziek bestaat. Het concert maakt deel uit van de internationale ‘Kilar 90’ tournee.

Na het succes van het Kilar | Glass concert op het Filmmuziekfestival in Kraków en de warme ontvangst bij de opening van het filmuziekfestival Fimucité op Tenerife, vestigt het Sinfonietta Cracovia Orkest hernieuwd de aandacht op de film- en concertmuziek van Wojciech Kilar. Deze keer zal het Orkest in België in vier concerten optreden onder leiding van dirigent, componist en muzikaal directeur van The Chamber Orchestra of Philadelphia – Dirk Brossé. Dit is tevens een bijzondere samenwerking voor het Sinfonietta Cracovia Orkest, omdat in het voorjaar van dit jaar Dirk Brossé benoemd is tot lid van de Artistieke en Programmatische Raad van het Orkest, die door orkestdirecteur Agata Grabowiecka in het leven werd geroepen.

Dit ongeëvenaarde evenement is het effect van institutionele ondersteuning: de tournee wordt medegefinancierd door het Poolse Ministerie voor Cultuur en Nationaal Erfgoed (in het kader van de promotie van Poolse cultuur in het buitenland) en het Adam-Mickiewicz-Instituut, en partner van het Orkest is de muziekuitgeverij PWM Edition. Belgische partners van de tournee zijn het Film Fest Ghent en de World Soundtrack Awards.

Een extra dimensie wordt aan het programma toegevoegd door de vrijheidsgedachte uitgedrukt in het werk van de Belgische componist, geïnspireerd door het meesterwerk van Ludwig van Beethoven. Ode an die Freude – recomposed is een eigentijdse variatie op de finale van de 9de symfonie van de Weense klassieker. De vrijheidsgedachte resoneert niet alleen met de oorlogssituatie in Oekraïne, maar tevens met de behoefte tot herdenking van het heldendom van de Poolse soldaten in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom zal één van de concerten de titel: Concert ter gelegenheid van het Jaar van de Drie Generaals dragen. Het Jaar van de Drie Generaals herdenkt Stanisław Maczek, Stanisław Sosabowski en Władysław Anders, generaals van de Poolse Strijdkrachten die aan de overwinning van de geallieerden op het Derde Rijk tijdens de Tweede Wereldoorlog hun bijdrage hebben geleverd. In 2022 herdenken we hun 130ste geboortedag. Het concert wordt gerealiseerd in samenwerking met het Pools Instituut in Brussel.

De promotie van Poolse cultuur en de universele gedachte van vrijheid en broederschap komen gelijktijdig tot uiting in de muzikale dialoog: van Beethoven naar Kilar en Glass.

De concerten zijn gepland van 18 t/m 21 december in de volgende steden: Gent – Bornem – Roeselare – Berlare. Behalve de al genoemde compositie van Brossé zullen er composities te horen zijn van Wojciech Kilar die verantwoordelijk was voor de muziek bij onder andere meesterwerken van de Poolse filmkunst, maar ook bij werken van Jane Campion en Francis Ford Coppola („The Portrait of a Lady” en de cultfilm „Bram Stoker's Dracula”). Het project Kilar 90 dankt zijn naam aan de 90ste geboortedag van de componist, die twee verschillende werelden met elkaar verbond: autonome muziek en filmmuziek, klassieke en ook avant-gardistisch klanken. Een vergelijkbaar idee vindt haar weerklank in het programma van de Belgische concerten. Naast het oeuvre van de Pool zal het Sinfonietta Cracovia Orkest ook muziek uitvoeren van de drievoudig voor een Oscar genomineerde Amerikaan Philip Glass (nominaties voor „Notes on a Scandal”, „The Hours” en „Kundun”). Tijdens de concerten treden als solisten op: Aleksander Dębicz (vleugel) en Joanna Radziszewska (sopraan).

Met: Dirk Brossé (dirigent), Joanna Radziszewska (sopraan), Aleksander Debicz (piano) en Sinfonietta Cracovia 

Concert as a part of Sinfonietta Cracovia ‘Kilar 90’ international concert tour. This project is co-financed by the Minister of Culture and National Heritage of the Republic of Poland from the Culture Promotion Fund en het Pools Instituut in Brussel.

Video

Tarieven

Basistarief: 18.00 euro

- 26 jaar: 14.00 euro

leerling academie: 5.00 euro

UITpas-kansentarief: 1.50 euro