Hendrik Vermeulen

Landschap voor geheugen en toekomst (voorgevoelens)
Expo

In aanloop naar zijn deelname aan ‘Sense of place’  [Watou, zomer 2022] maakte hij een reeks aquarellen, schetsen en fotomontages. Hij streefde naar een beeld vertrekkend vanuit de geschiedenis van de plaats en het gegeven ‘grens’. Deze reeks op papier groeide al wandelend, tijdens gesprekken, tijdens het registreren met potlood, tijdens het filmen van enkele workshops met grensbewoners.

Vormen werden getekend, aarde werd meegenomen, voorwerpen werden verzameld, landschappen en ruimtewerking werden onderzocht. Zo groeiden thema’s en beeldkracht zij aan zij met de loods waar hij de scène voor Watou heeft opgebouwd.

Tijdens dat proces heeft Hendrik alle registers opengezet, fouten toegelaten, zichzelf vastgereden of verrast door onverwachte oplossingen. Geen zogenaamde ‘voorstudies’ dus, maar ‘voorgevoelens’; alle signalen toelaten die in de onderbuik ontstaan. Dit is steeds zijn organische manier om verbinding op te bouwen met het karakter van de plek. Deze werkwijze geeft hem zelfvertrouwen, opent inzichten, doet traag een beeld ontstaan dat hopelijk duurzaam is door de veelheid aan betekenislagen die hij doorworsteld heeft.

Vernissage: donderdag 27 oktober om 19 uur

Onderstaande video: Making off 'Watou 2022'

Video