Berlare doorbreekt taboe met dementievriendelijke wandelingen

Uit de meest recente studies blijkt dat in België het aantal personen met dementie is gestegen tot 200.000 (Stichting Alzheimer Onderzoek, z.j.). Vroeg of laat, jong of oud, rechtstreeks of onrechtstreeks wordt men geconfronteerd met deze aandoening.

 

Familieleden hebben het soms moeilijk om te communiceren met hun geliefde met dementie. Daarom ontmaskert Berlare het taboe door het uitstippelen van dementievriendelijke wandelingen voor personen met dementie en hun familielid, want personen met dementie tellen mee. De wandelingen hebben als doel het gesprek met de persoon met dementie op gang te brengen in een aangename omgeving.

Doorheen deze wandelingen staat reminiscentie centraal. Beelden van onder andere lokale en herkenbare plaatsen, gerechten en evenementen stimuleren personen met dementie en hun omgeving herinneringen en verhalen op te halen. Bij de beelden wordt ook tekst en uitleg voorzien aan de hand van een brochure. Daarnaast staan enkele vragen als gesprekstarter wat resulteert in een betekenisvol gesprek, intergenerationeel contact en een verhoogd gevoel van eigenwaarde.

 

Samen wandelen, praten en vooral genieten is het einddoel. Deze dementievriendelijke wandelingen behoren tot het integraal gezondheidsbeleid van de gemeente Berlare. Als Gezonde Gemeente investeert Berlare onder andere in het mentaal welbevinden van ouderen en hun mantelzorgers en in sociale cohesie.

Er werden twee wandelingen uitgewerkt, één in het Boerenkrijgpark van Overmere die vertrekt bij WZC Ter Meere en één rond het Donkmeer die vertrekt aan de Onthaalpoort. De wandelingen zijn rolstoelvriendelijk en vrij af te leggen. Voor deze wandelingen werd een pakket ontwikkeld met daarin een brochure met de routebeschrijving, de beelden met uitleg en gesprekstarters. Tot het pakket behoort ook nuttige informatie omtrent dementie voor mantelzorgers, familieleden of intermediairs. Dit pakket kan gratis opgehaald worden in het WZC Ter Meere en in de Onthaalpoort. Later dit jaar zal er ook een wandeling uitgewerkt worden samen met WZC Kruyenberg.

Meer informatie over de wandelingen kan je op deze pagina vinden.