Nieuwe fietszoektocht 'Ronde van het Donkmeer'

Op dinsdag 18 juni werd de nieuwe fietszoektocht ‘Ronde van het Donkmeer’ geopend. Met deze tocht wil de Provincie Oost-Vlaanderen toerisme verbinden met erfgoed en deelnemers naar het landschap laten kijken. Ronde van het Donkmeer is 10 km lang en richt zich voornamelijk op gezinnen met tieners.

Tijdens de fietszoektocht zijn 15 haltes waar men via de Erfgoedapp een filmpje te zien krijgt met informatie, een quizvraag of een doe-opdracht. Zo wordt het onderscheid aangetoond tussen wat door de natuur is ontstaan, en wat door de mens is aangebracht. Dit kadert in het, sinds maart door Unesco erkende, Global Geopark Schelde Delta, waarvan het Donkmeer een Oost-Vlaamse onthaalpoort is.

Het Geopark is in de eerste plaats een grensoverschrijdend partnernetwerk met ondertussen meer dan 140 partners, waaronder ook Berlare. Eén van de missies van het netwerk is verbinden. Toeristische verhaallijnen verbinden doorheen het Scheldegebied. Projecten verbinden die een meerwaarde kunnen zijn voor elkaar. En organisaties met eenzelfde doel verbinden binnen het geologische verhaal.

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft deze fietszoektocht ontwikkeld om toerisme te verbinden met erfgoed. Om zowel het geopark als het prachtige landschap aan het Donkmeer onder de aandacht te brengen. Het is immers een van de mooiste plekken waar je de meanderbochten van de oude Schelde kan bewonderen.

Tijdens de fietszoektocht ontdekken de deelnemers de boeiende geschiedenis van de Schelde, de turfputten, de bakenboom, de luciferindustrie, en leren ze ook over het uitgraven van Nieuwdonk. Over die uitgravingen is er ook een filmpje, waarbij de fossielen - onder meer een mammoettand - worden getoond die bij het uitgraven werden gevonden. De vondsten worden onder ideale omstandigheden bewaard in het erfgoeddepot in Ename, maar zijn via deze weg toch zichtbaar voor het publiek.

Bron: Provincie Oost-Vlaanderen