Boerenkrijgpark

in hartje Overmere
Wandelen, Bezienswaardigheid, Erfgoed

Op 12 oktober 1798 begon in Overmere de Boerenkrijg, een historische opstand tegen de Fransen die levendig wordt gehouden door onder meer het Boerenkrijgstandbeeld, een werk van Aloïs de Beule. Ook het Boerenkrijgpark is er naar vernoemd. Je kan er naar hartenlust ravotten, gezellig wandelen of sporten.
Het park bevindt zich achter het oud-gemeentehuis. 

Boerenkrijgwandeling

Aan de hand van een leuke wandeling ontdek je meer over het verleden van het Boerenkrijgpark en omgeving. De wandeling is zo'n 6,5 km. Je kan opteren voor een kortere lus van 4,5 km.
Je kan de brochure downloaden of je kan ze verkrijgen in de doorgang van het oud-gemeentehuis aan het Boerenkrijgpark, of in Onthaalpoort Donkmeer. 
Je kan de wandeling ook maken met de Erfgoedapp. Dan krijg je via meldingen op je smartphone unieke informatie bij gebouwen, objecten en locaties. Dit doe je zo: 
Download de Erfgoedapp via de App Store (Apple) of Google Play (Android). Open de Erfgoedapp, klik op de oranje cirkel met het kompas en kies voor de Boerenkrijgwandeling en download.

Beelden Vic Temmerman

De familie van de Overmeerse kunstenaar Vic Temmerman schonk zes standbeelden aan gemeente Berlare. De standbeelden kregen een plaats in het Boerenkrijgpark. Vic Temmerman werd in 1924 geboren in Overmere. Hij werd een voornaam restaurator en beeldhouwer. Hij was daarnaast ook decennialang actief als docent vormgeving en beeldhouwkunst in binnen- en buitenland. Vic maakte het buitenaltaar De Evangelisten voor de bedevaartplaats van Bareldonk. Hij restaureerde diverse beelden alsook de abdij van Dendermonde. Hij deed talloze studiereizen en er verscheen ook een biografie van Vic Temmerman, geschreven door Willem Elias. Dit boek betekende eindelijk de erkenning voor zijn werk als kunstenaar. In 2008 ontving hij de cultuurprijs van Berlare. Hij overleed in 2018.

Copyright foto's: Eddy Thomas, Bert Van der Linden

Gelijkaardig