Waterwandeling Solidarid'eau

Met kinderen, Voor scholen, Vorming, Wandelen

Het idee om een waterwandeling uit te werken is ontstaan in de Mondiale raad. Het waterschap dat Berlare heeft met Rio Verde (Ecuador) willen ze op die manier meer in de kijker zetten.  

Het startpunt van de waterwandeling is aan het toeristische infokantoor, Onthaalpoort Donkmeer. Daar kan je altijd terecht voor de wandelbrochure. 

Een wandeling in Berlare met als thema ‘water’?

Waarom niet? Water is zo vanzelfsprekend dat we er ons geen vragen meer bij stellen. Even aan de kraan draaien en daar stroomt het. Berlare beschikt over veel mooie waterbezienswaardigheden: het Donkmeer, de Nieuwdonk, de Schelde, het pompgemaal. Op deze wandeling en met de wandelgids als leidraad bekijken we enkele van deze bezienswaardigheden van dichterbij én leggen we de link naar het zuiden. Welbewust watersolidair!
Sinds 2009 heeft Berlare een waterschap met de gemeente Rio Verde in Ecuador. Rio Verde wil zoveel zeggen als “Groene Rivier “. Doel van dit waterschap is om er de mensen van drinkbaar water te voorzien. Water als een brug van solidariteit.
In België is proper (gezond) water een normale zaak. In vele delen van de wereld niet. Mensen (vooral kinderen) moeten soms kilometers lopen om water te halen. Berlare bouwt mee aan een betere toegang tot water in Rio Verde. Zo werden met de steun van Berlare drinkwaterinstallaties aangelegd in de dorpjes Chumunde en San
Vicente en in de gehuchten Zapallo en Zapallito. Verder ondersteunt de gemeente Berlare een project voor Altamira, Guariche en Chunguillo. De komende jaren wil Berlare het waterschap verder uitbouwen door een ministedenband met Rio Verde op te zetten.
Berlare doet die waterprogramma’s niet alleen. Ze werkt daarvoor samen met de provincie Oost-Vlaanderen, Protos v.z.w. en CEFODI, een organisatie in Ecuador zelf.
Haal de wandelgids in Onthaalpoort Donkmeer, geniet van een waterrijke wandeling en laat je onderdompelen!