Project Weesgedichten en Poëzieweek 2024

Weesgedicht zkt Adoptieraam

In het kader van de Poëzieweek 2024, die loopt van 25 januari tot en met 31 januari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. 
Samen met jou slopen we het - onterecht - saaie imago van poëzie. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze.  Ook de bibliotheek van Berlare doet mee!
Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent. Deelnemen aan deze actie kost je niets maar draagt zoveel bij aan de ziel van de Poëzieweek. 
Bovendien geeft een #weesgedicht je huis - en bij uitbreiding je straat en je stad of gemeente - een mooie, poëtische uitstraling.

 

 

De meter van deze actie? Niemand minder dan Rhea Cecile. Zij neemt de fakkel over van de zeer gewaardeerde Maud Vanhauwaert.
De actie Weesgedichten wordt gedragen door meer dan 60 bibliotheken. Het project komt niet uit het niets aanwaaien. De allereerste editie van Weesgedichten kwam in 2021 tot stand op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie. Bibliotheek Utopia uit Aalst zocht koortsachtig naar een manier om de Poëzieweek van 2021 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Het begon met 1 stad en 100 gedichten die op minder dan een uur 'uitverkocht' waren. Het jaar daarop sloten een tiental bibliotheken aan. 2024 is het jaar waarin Weesgedichten Vlaanderen overspoelt.

Het enige wat kandidaat-adoptanten nodig hebben, is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van hun keuze.
Vanaf 13 december om 10u00 kunnen inwoners van de deelnemende steden en gemeenten surfen naar weesgedichten.be en er kiezen uit een lijst van door hun bibliotheek geselecteerde gedichten. Klik hier voor Berlare

Verder is het gewoon achterover leunen en wachten tot wij langskomen om het gedicht met speciaal voor dit doel ontwikkelde en volkomen afwasbare stiften aan te brengen. Bepaalde deelnemende bibliotheken breiden het aanbod van de professionele dichters nog uit met lokaal talent. Op deze manier toveren zij een groot deel van Vlaanderen om tot een bewandelbare poëziebundel. Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent. 

Deelnemen aan deze actie kost je als deelnemer niets maar draagt zoveel bij aan de ziel van de Poëzieweek. 
Bovendien geeft een weesgedicht je huis - en bij uitbreiding je straat en je stad of gemeente - een mooie, poëtische uitstraling.

Praktisch

  • Vanaf 13 december 2023 om 10u zijn adopties van een weesgedicht mogelijk
  • Via Bibliotheek Berlare - Weesgedichten kan je een adoptie aanvragen bij je lokale bibliotheek.
  • Zodra jouw adoptie aanvaard wordt, zal de lokale bibliotheek je contacteren.
  • Dan begint de praktische uitwerking. Voorafgaand aan de Poëzieweek (25 januari tot 31 januari) zal een illustrator het gedicht op jouw raam komen plaatsen.

Hou bij de adoptie zeker een foto van je raam bij de hand!