Sint-Maarten

Maarten en de magie van de mantel

Berlare en de erfgoedwerking van Dijk92 zetten Sint-Maarten in de kijker met een expo, een infopaneel en wandelroutes met de Erfgoedapp

Vanaf midden oktober kan je in Berlare de expo 'Maarten en de magie van de mantel' bezoeken. De expo vertelt het levensverhaal van Sint-Maarten aan de hand van grote, mooi geïllustreerde panelen. Via een QR-code beluister je het voorleesverhaal met je smartphone. De allerkleinsten kunnen aan de slag met een stickeropdracht. Door hun opdrachtblaadje in de hemelbus bij de expo te droppen maken ze kans op een gratis exemplaar van het gelijknamige prentenboek. 

De expo en het boek werden ontwikkeld door Erfgoedcel Denderland. Berlare en de Dijk92 erfgoedcel plaatsen ze nu op het kerklplein van Berlare, als onderdeel van een breder Sint-Maartenproject in de regio. Naast de tentoonstelling valt er immers nog veel meer over Sint-Maarten in de gemeente te ontdekken. Hiervoor kan je een kijkje nemen op het infopaneel dat hangt aan de gevel van CC Stroming. Via QR-codes op het paneel word je doorgeleid naar meer informatie, weetjes en interactieve content rond Sint-Maarten. Zo geeft Sint-Maarten een digitale rondleiding in de kerken die aan hem gewijd zijn in de regio. Jong en oud leren meer over de verschillen tussen Sint-Maarten en Sinterklaas via 5 animatiefilmpjes.

Het infopaneel kan ook het startpunt zijn van een dag wandel- of fietsplezier. De erfgoedcel ontwikkelde 5 Sint-Maartenroutes in de regio. Elke route verbindt plaatsen waar de traditie leeft via de mooiste wegjes. Via de gratis Erfgoedapp leer je langsheen de route meer over de Sint-Maartentraditie en over lokale plaatsen en gebruiken rond de goedheilig man. Dit regionale fiets- en wandelnetwerk maakt deel uit van de Europese Culturele Route 'Via Sancti Martini'. Lange afstandswandelaars kunnen hun hart ophalen aan Sint-Martinuserfgoed, helemaal tot in de geboorteplaats van Sint-Maarten, gelegen in Hongarije.

Meer info via www.dijk92.be/sint-maarten

Meer info omtrent de expo: www.beleefberlare.be/sint-maarten-expo-kerkpleinberlare