Kalkense Meersen

Fauna en Flora

Het natuurgebied Kalkense Meersen ligt tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Meersen zijn laaggelegen, vochtige graslanden met sloten en grachten in de overstromingsvlakte van een rivier. 
De Schelde is hier nooit ver weg.

Ruimte, water, groen en rust vormen de belangrijkste aantrekkingspolen voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers in de duizend hectaren aaneengesloten en laaggelegen weilanden.

De Kalkense Meersen zijn een bijzondere broed- en overwinteringsplaats voor weidevogels, wat het gebied de status van Europees Vogelrichtlijngebied opleverde.

Wijmeers

In het gevarieerde landschap van Wijmeers kan je genieten van de uitzonderlijke natuur langs de Schelde. Tijdens een wandeling langs de graslanden, speur je naar vogels of ontdek je een rivierduin. Wandel vanuit Schellebelle tot aan de Schelde en roep de veerman door de blauwe bel te luiden.

Bergenmeersen

Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde: een gecontroleerd gereduceerd getijdengebied.

Sinds 2013 stroomt hier dagelijks op het ritme van de getijden een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er slikken en schorren, waar je dankzij een vlonderpad dwars door loopt. Een unieke ervaring!

 

Parkeren aan de Kalkense Meersen

Uitstapje gepland in de Kalkense Meersen?  
Bewaar dan mee de rust en laat de wagen staan op één van de randparkings: 

  • aan de Kerk van Kalken  
  • aan het Vaartplein te Kalken  
  • de nieuw aangelegde parking aan ’t Ruiterken in Schellebelle  
  • aan de Kerk van Uitbergen